Learnit Training
Link

What's Django? And what can you do with it?

Als je vaker met Python hebt gewerkt, zal de naam Django je misschien wel bekend voorkomen. Django is namelijk het grootste open source web framework dat is geschreven in Python. Dit framework is relatief makkelijk in gebruik, flexibel en daarnaast zeer betrouwbaar voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van applicaties. Dit heeft ervoor gezorgd dat Django één van de populairste frameworks is voor het maken van ondere andere webapplicaties, websites en online platforms. Lees deze blog om erachter te komen waarvoor je Django allemaal kan gebruiken.

Django is in 2003 ontwikkeld door Adrian Holovaty en Simon Willison en het framework werd voor het eerst vrijgegeven als een open source project in 2005. Drie jaar later werd de Django Software Foundation opgericht om Django verder te kunnen blijven ontwikkelen. Inmiddels is Django uitgegroeid tot een uitermate populair framework in combinatie met Python. Wist je dat zelfs Google gebruik maakt van dit framework? Ook populaire social media kanalen als Instagram en Pinterest gebruiken Django voor hun websites en applicaties!

Wat is Django?

Kortgezegd bestaat Django uit een set van bibliotheken die ervoor zorgen dat jij als programmeur relatief snel en eenvoudig een webapplicatie kan bouwen. Je kan hierbij denken aan functies als: gegevens in een relationele database opslaan, mails versturen en webpagina’s genereren. Daarnaast beschikt Django over een handige admin interface. Zo kan een programmeur die Django gebruikt er bijvoorbeeld voor zorgen dat via de ingebouwde admin interface de beheerder van een systeem gemakkelijk gegevens kan aanpassen of bewerken. Ideaal om ook iemand anders naast de programmeur aanpassingen te kunnen laten doen in het systeem. Andere sterke punten van het Django framework in ondersteuning zijn onder andere authenticatie, templates voor formulieren en het uploaden van bestanden. Door de ontwikkeling van talloze packages en het volwassen ecosysteem, wordt Django continue verbeterd door de ‘Django community’. Ben je benieuwd welke packages er allemaal op de markt zijn? Neemt dan eens een kijkje op djangopackages.org. Een belangrijk element van Django is al genoemd maar verdient het om nogmaals benadrukt te worden. Django gebruikt Python: de beste en makkelijkste programmeertaal ter wereld zodat je snel een goede web applicatie of site kunt maken.

Wat kan je met Django?

Django is uitermate geschikt voor het opzetten van:

 • CRM-systemen
 • CMS’en
 • Software voor communicatie en samenwerking
 • Online reserverings- en afspraken systemen
 • Vastgoedmanagement systemen
 • Documentmanagement systemen

Training Django

Wist je dat Learnit binnenkort een gratis webinar over Django aanbiedt? In dit webinar van een half uur zal trainer André jou alles vertellen over wat je met Django kan en waarom Django gemakkelijk in gebruik is. Ontvang bovendien een aantal praktische tips over het programmeren in Django. Meld je snel aan voor dit gratis webinar, door hier te klikken. Daarnaast biedt Learnit een training Django programmeren aan, die is bedoeld voor developers die het Django framework zouden willen leren gebruiken om webapplicaties te ontwikkelen in Python. Geïnteresseerd in deze training? Klik dan hier voor meer informatie.

Link

Big data - 5 common questions

Big data is een term die steeds vaker in het bedrijfsleven lijkt voor te komen. Vooral multinationals en de grotere bedrijven lijken veel gebruik te maken van big data. Maar wanneer spreken we nou precies over big data? En kan big data ook betekenisvol zijn voor jouw bedrijf? In deze blog behandelen we 5 veelvoorkomende vragen over big data.

1. Wat is big data?

We spreken over big data als de data voldoet aan drie verschillende voorwaarden: het gaat om data die gegenereerd wordt in grote hoeveelheden (Volume), met een hoge snelheid (Velocity) en de data moet divers zijn (Variety). Oftewel, de data moet aan de drie V’s voldoen. Mocht je je afvragen wat een ‘grote’ hoeveelheid data is: we hebben het hier over data hoeveelheden uitgedrukt in exabytes. Dat betekent dat als we het hebben over 1 exabyte, dat het gaat over het getal 1 met maar liefst 18 nullen.

2. Waar komt big data vandaan?

Big data kan gegenereerd worden van diverse kanalen. Denk hierbij aan data van social media kanalen, transactionele data uit het bedrijfsleven, maar bijvoorbeeld ook aan data van machines. Kortom big data is overal. Je kan het eigenlijk zien als een verzameling van informatie.

3. Wat is het verschil tussen gestructureerde en ongestructureerde data?

Als we het hebben over data, kan er onderscheid gemaakt worden tussen twee verschillende soorten data. Gestructureerde data is data waarmee eenvoudig gewerkt kan worden, het gaat hier om data die namelijk al enige vorm van structuur kent: denk bijvoorbeeld aan het klantenbestand van een bedrijf. Hierin staan vaak gegevens zoals naam, leeftijd en geslacht opgeslagen en netjes gesorteerd in verschillende kolommen. Vaak hebben we echter te maken met ongestructureerde data. Denk bijvoorbeeld aan social media data zoals een Twitter of Facebook bericht. Deze data is een stuk lastiger te analyseren omdat er geen standaard format voor dergelijke data is, er zit geen vaste structuur in een Facebook bericht.

4. Wordt big data alleen gebruikt door ‘grote’ bedrijven?

Big data is zo groot als je bedrijf is. Relatief grote bedrijven zullen uiteraard een grotere datastroom hebben en dus meer data tools nodig hebben dan kleinere bedrijven. Dit betekent niet dat het verzamelen van (big) data niet zinvol is voor kleinere bedrijven. Waarom je vandaag nog zou moeten starten met het verzamelen van big data? Het verzamelen van data kan meerdere redenen hebben, maar de belangrijkste zijn toch wel om de winstgevendheid en klanttevredenheid van je bedrijf te optimaliseren. We hoeven vast niet uit te leggen dat dergelijke zaken voor elk bedrijf van belang zijn.

5. Hoe kan ik zelf werken met (big) data?

Alhoewel er steeds meer met data wordt gewerkt en er steeds meer data (visualisatie) tools beschikbaar zijn, blijft het lastig zijn om zelf aan de slag te gaan met data als je nog niet in de IT wereld thuis bent. Het kan daarom handig zijn om te beginnen met een cursus. Learnit biedt verschillende cursussen aan waarin je leert begrijpen wat de mogelijkheden zijn van big data of waarin je leert werken met data. Bekijk bijvoorbeeld eens onze cursussen Big data, Google Analytics Basis of SQL Basis.

Link

The 5 Google Analytics reports explained

Big Data is de laatste jaren een veelgehoorde term in de marketing en IT wereld. Door handig gebruik te maken van Big Data kan je namelijk belangrijke informatie en inzichten verkrijgen die je bedrijf kunnen helpen de marketingstrategie te verbeteren. Een tool die veel bedrijven hiervoor gebruiken is Google Analytics. Altijd al willen weten hoe Google Analytics precies werkt en wat je ermee kan doen? Hieronder worden de 5 rapporten in hoofdlijnen uitgelegd!

De rapporten

De 5 (hoofd)rapporten die Google Analytics weergeeft:

 • Realtime: de naam van het rapport verklapt het al, want dit rapport geeft je de meest actuele data. Dus ben je benieuwd welke bezoekers op dit moment op je website te vinden zijn of wil je weten welk item op je website nu hot is? Pak het rapport realtime er dan maar bij!
 • Doelgroep: marketeers zullen de termen “doelgroep formuleren” of “segmenteren” bekend voorkomen. Met het doelgroep rapport ben je in staat om te bekijken uit welke plaats je bezoekers komen of welke leeftijd je bezoekers hebben. Lees alles over je doelgroep met behulp van dit rapport.
 • Acquisitie: welke campagnes op je website doen het goed en welke campagnes kun je beter stopzetten? Het acquisitie rapport geeft je direct inzicht in je eigen marketing- en campagne activiteiten. Ook als je geïnteresseerd bent in het vergelijken van je verschillende bezoekerskanalen, biedt dit rapport een uitkomst.
 • Gedrag: dit rapport kan je alle informatie geven over het gedrag van jouw unieke bezoekers. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan informatie over hoe lang bezoekers bijvoorbeeld op je website blijven of op welke specifieke pagina bezoekers het kortste kijken.
 • Conversies: het laatste rapport draait volledig om resultaten. Resultaten van alles waarin jij mogelijk geïnteresseerd bent. Denk bijvoorbeeld aan hoeveel bezoekers product X kopen of hoeveel bezoekers zich registreren op jouw website. Kortom, wil je bekijken of je doelstellingen zijn gehaald of welke je kan verbeteren? Het rapport conversies heeft het antwoord voor je!

De 5 hoofdrapporten die Google Analytics je geeft, bestaan uit vele kleine subrapporten waar je nog veel meer informatie kan vinden. Conclusie: door handig gebruik te maken van Google Analytics kan je je bedrijfsstrategie optimaliseren!

Cursus Google Analytics

Ben je na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar Google Analytics en zou je hier graag meer over willen leren? Klik dan hier voor meer informatie over onze eendaagse training Google Analytics Basis.

Link

SQL: the programming language that continues to grow in popularity

Ben jij geïnteresseerd in de IT? Dan heb je de term Structured Query Language (SQL) misschien wel eens voorbij zien komen. Na meer dan 40 jaar is SQL nog steeds één van de meeste populaire programmeertalen. Vooral als je net om de hoek komt kijken in de IT wereld, biedt het gebruik van SQL een uitkomst. SQL kun je beste omschrijven als een taal die je in staat stelt om gewenste informatie uit een database te halen. Maar waarom is SQL zo populair? Na het lezen van deze blog weet je waarom SQL door veel mensen in de IT wereld wordt gebruikt!

How does SQL work?

Tegenwoordig zijn er veel bedrijven die data verzamelen en uit die data kunnen bedrijven vervolgens weer de gewenste gegevens filteren. Maar hoe kom je precies aan die gegevens? Daarvoor heb je een programmeertaal als SQL nodig. SQL kan je zien als een taal om te communiceren met je eigen (relationele) database. Door middel van verschillende ‘commands’ ben je in staat om gegevens naar keuze uit een database te filteren, aan te passen of te verwijderen. Wil je bijvoorbeeld alleen de gegevens van mannen opvragen uit je database? Met de command ‘WHERE’ vraag je deze gegevens zo op. Wil je de gegevens in je database juist sorteren op achternamen? Dan is de command ‘ORDER BY’ handig!

Webinar en cursus over SQL

Learnit biedt de mogelijkheid aan om een korte introductie webinar SQL te volgen, waarin een aantal belangrijke ‘commands’ worden besproken en toegelicht. Ben jij geïnteresseerd in het leren van deze programmeertaal? Schrijf je dan nu in voor ons gratis webinar SQL, actueler dan ooit! Daarnaast bieden wij ook de mogelijkheid om een cursus SQL Basis te volgen op diverse trainingslocaties. Benieuwd naar onze tweedaagse cursus SQL Basis? Klik dan hier. Ben je al bekend met SQL en wil jij nog meer leren over deze programmeertaal? Dan is onze cursus SQL Vervolg echt wat voor jou!

SQL in de praktijk

Dit zijn drie praktijkvoorbeelden waarbij SQL van pas kan komen als je werkzaam bent in de IT wereld:

 • SQL kan worden gebruikt om bepaalde gegevens te behouden of juist te verwijderen. Denk bijvoorbeeld aan gegevens opslaan van iemand die een account aanmaakt in je webshop. Wel zo handig als die gegevens bewaard blijven toch?
 • Door SQL te gebruiken kan je de data van verschillende tabellen combineren met een simpele command. Dit gaat een stuk sneller dan handmatig de gegevens samenvoegen.
 • Daarnaast kan je gemakkelijk bestaande gegevens in je database aanpassen met behulp van SQL. Stel bijvoorbeeld dat een klant zijn adres wil wijzigen. Het kan in zo’n geval handig zijn voor je eigen administratie om dit adres ook in je database aan te passen.
 • Enthousiast geworden? Geef je dan snel op voor het webinar over SQL op 15 oktober 2020! [link]

  Webscraping with Python: data at your fingertips

  Everyone makes use of it: websites where you can compare different products or services with each other. Do you want to book a hotel? Click on the arrival date and fill in the destination on a site like expedia.nl that compares different hotels and prices of providers. Looking for new sneakers? Type in sneakers on beslist.nl and enter for example what size you have and what color sneakers you are looking for. This way you will be able to find your perfect sneakers. Handy right? The technique that makes it possible to search this fast is webscraping.

  What is webscraping?

  Webscraping allows people to retrieve important data from a site or allows them to search for certain features on a website. Optionally, data can be retrieved or stored automatically and periodically. Website administrators can use various programming languages to enable webscraping, including Python. The 'Beautiful Soup' module is very useful for webscraping, and 'numphy' and 'pandas' make analysis a lot easier. Webscraping ensures that visitors to, for example, a comparison website can easily and quickly find the information they need. This makes it handy for websites such as expedia.nl, which actually just make smart use of the data from other websites. Websites like expedia.nl attract customers because they are able to bundle and display data from other websites in a smart way.

  Webinar webscraping and Python data analysis course

  Are you interested in webscraping and would you like to follow a short introduction to webinar about it? Then please here on for the free webinar Webscraping with Python, which takes place on Wednesday 23 September. Are you interested in other data analyses in Python besides webscraping? If so, please write here for our 3-day Python data analysis course. During this course you will learn how data can lead to useful insights and you will also learn how to display data in the best way. In addition, you will learn how to explain and predict the behaviour of your target group using Python. As a result, you will be better able to steer your business strategy in a targeted manner using insights gained from data analysis.

  Advantages webscraping

  The most important advantages of webscraping at a glance:

  • Automatically retrieve important data from a website
  • Simple way to get more insights through data analysis
  • Easily and quickly store usable data

  In short: webscraping is useful for anyone who wants to learn how to get the most out of processing data from your own website!